Sektörel iÅŸbirliÄŸi saÄŸlamak, endüstriyel elektrik motoru alanında sektörü ilgilendiren her türlü konuda bilgi saÄŸlamak ve mesleki alanda çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Elektrik Motorları Sanayicileri DerneÄŸi (EMOSAD),4 Mayıs 2016 tarihinde 9 ÅŸirketin bir araya gelmesiyle faaliyetlerine baÅŸladı. Türkiye’de elektrik motorlarının ağırlıklı olarak nerelerde kullanıldığını, derneÄŸin faaliyet ve amaçlarını öÄŸrenmek üzere dernek BaÅŸkanı İbrahim Yıldırım ile konuÅŸtuk. Yıldırım, “DerneÄŸimizin amacı; Türkiye’de elektrik motorları sanayisinin geliÅŸtirilmesi, ulusal ve uluslararası standartlarda hizmet kalitesinin yükseltilmesi, ihracatın artırılması, sektörde faaliyet gösteren ÅŸirketlerin markalarının uluslararası yelpazede tanınmış markalar haline getirilmesi, üretime iliÅŸkin teknik, enerji verimliliÄŸi, çevre uyumu konularında çalışma yapılması ve sektörün teknolojik geliÅŸmesinin saÄŸlanmaya çalışılması” diyor…
EMOSAD, 9 ÅŸirketin bir araya gelmesiyle 4 Mayıs 2016’da kuruldu
Elektrik Motorları Sanayicileri DerneÄŸi (EMOSAD), endüstriyel elektrik motorları alanında sektörel iÅŸbirliÄŸi saÄŸlayarak, sektörü ilgilendiren her türlü konuda bilgi saÄŸlamak, mesleki alanda çalışmalar yapmak amacıyla 4 Mayıs 2016 tarihinde 9 ÅŸirketin bir araya gelmesiyle kuruldu. DerneÄŸimizin hedeflerini ÅŸöyle sıralayabilirim:
Türkiye’de elektrik motorları sanayisinin geliÅŸtirilmesine önayak olunması,
Ulusal ve uluslararası standartlarda hizmet kalitesinin yükseltilmesi,
İhracatın artırılması,
Üretilen markaların uluslararası yelpazede tanınmış markalar haline getirilmesi,
Üretime iliÅŸkin teknik, enerji verimliliÄŸi, çevre uyumu konularında çalışma yapılması,
Sektörün teknolojik geliÅŸmesinin saÄŸlanmaya çalışılması.
KurulduÄŸumuz günden bu yana, genel kurul ve yönetim kurulu toplantımızı gerçekleÅŸtirdik. Yönetim kurulu toplantımızda görev dağılımını yaptık; dernek içinde gümrük tarifeleri ve ürün sınıflandırması ile ilgili çalışma grubumuzu oluÅŸturduk. Görevimiz; ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak için çaÄŸdaÅŸ uygarlık hedefini esas alarak bölgesel ve sektörel potansiyeli en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmek, ulusal ekonomik politikaların oluÅŸturulmasına ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmak. Özellikle Avrupa BirliÄŸi baÅŸta olmak üzere uluslararası sektörel entegrasyonu saÄŸlamak, bölgesel ve yerel geliÅŸmeyi hızlandırmak için projeler geliÅŸtirmek, sorunları ve çözüm önerilerini kamuoyuna ve yetkili kurumlara duyurmak. Tüm bunların yanı sıra sektörün enerji verimliliÄŸi çalışmaları, çevre uyum yasaları ve yönetmeliklerini üyelerimiz ve sektör adına yerine getirmek için gerekli çalışmaları yapmak.
DerneÄŸimiz; WAT Motor (Arçelik A.Åž.), GAMAK (Gamak Makina San. A.Åž.), Volt Motor (Volt Elektrik Motor San. ve Tic. A.Åž), Emf Motor (Emf Motor San. ve Tic. A.Åž.), Miksan Motor (Miksan Motor San. ve Tic. A.Åž.), Femsan Motor (Femsan Elektrik Mot. San. Tic. A.Åž), Elsan Motor (Elsan Elektrik San. Tic. A.Åž.), Aemot (Aem Elektrik Motorları San. Tic. A.Åž.) ve Yılmaz Redüktör (Mes Elektromekanik Döküm San. ve Tic. A.Åž.) olmak üzere 9 üyeden oluÅŸuyor. Åžirketlerin ürün yelpazeleri, endüstriyel elektrik motorları. Zaten bunlar hâlihazırda derneÄŸimizin hedefinde olan ürünler. Söz konusu ürün yelpazeleri; uluslararası regülasyonlar ile enerji verimliliÄŸi sınıflandırılmış, belli bir takvime göre düÅŸük verim seviyesindeki ürünlerin kullanımının yasaklandığı tarifeleri olan ürünler. Bu alanda faaliyet gösteren üreticilerin üyelik konusunda atacakları adımları desteklemeye ve etkinliÄŸimizi artırmaya olumlu bakıyoruz. Uzun dönemde ülkemizde faaliyet gösteren tüm motor üreticilerinin bu çatı altında kendilerini ifade etme olanağı gündeme gelebilir. DerneÄŸimizin odaklandığı faaliyetlerin neticeleri ve etkinliÄŸi arttıkça tüm üreticileri kapsayacak alanlara doÄŸru faaliyetlerimizi geniÅŸletebiliriz.
Resmi olarak çıkartılacak bir uygulama kararında üzerimize düÅŸen görevleri yapmaya hazırız
Ülkemiz enerji konusunda dışa bağımlı. Bağımlılığın azalması için enerji verimliliÄŸinin artırılması önemli bir unsur. Verimlilik Genel MüdürlüÄŸü tarafından yapılan araÅŸtırmalara göre, Türkiye’de sanayide 7,5 kW üzerinde 4 milyondan fazla AC elektrik motoru mevcut ve bu motorlar % 80-85 oranında verimsiz enerji sınıfında yer alıyor. Bu verimsiz motorların IE3 enerji verimliliÄŸindeki motorlar ile deÄŸiÅŸim maliyeti ülke geneli için yaklaşık 14,5 milyar TL iken, yıllık tasarruf 8,5 milyar TL seviyesinde hesaplanıyor. Bu hesaplama, enerji verimsiz elektrik motorlarının deÄŸiÅŸim yatırımının 1,7 yılda kendini amorti edeceÄŸini gösteriyor*. On yıllarca çalışacak elektrik motoru dikkate alındığında bu yatırımın geri dönüÅŸ süresinin oldukça kısa olduÄŸu gerçeÄŸiyle karşılaşıyoruz. Devletimiz enerji verimliliÄŸi konusunda son derece kararlı ve takipçi. Enerji VerimliliÄŸinin GeliÅŸtirilmesi Programı Eylem Planı çerçevesinde, Sanayide Enerji VerimliliÄŸinin Artırılması stratejisinin alt adımı faaliyetinde sürekli iletiÅŸim hâlindeyiz. Resmi olarak çıkartılacak bir uygulama kararında üzerimize düÅŸen görevleri yapmaya hazırız.
Dernek faaliyetlerimiz ilerledikçe, ulusal ve uluslararası düzeyde ortak destek programlarına katılım imkânları oluÅŸabilir
Üyelerimizin kurumsal olarak üniversite-sanayi iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde faaliyetleri olduÄŸunu biliyoruz. Bu faaliyetlerin kapsamı, derinliÄŸi ve pratik neticeleri yeknesaklık göstermeyebilir. Dernek faaliyetlerimiz ilerledikçe, üyelerimizdeki iyi uygulamaların paylaşımı ile ulusal ve uluslararası düzeyde ortak destek programlarına katılım imkânları oluÅŸabilir. Eureka, Teydeb gibi ortak projeler sayesinde Avrupa BirliÄŸi çerçeve programlarına üniversitelerle birlikte dâhil olabiliriz. 5746 no’lu Ar-Ge Kanunu’nda yapılan deÄŸiÅŸiklikler sonrasında “İndirim, istisna, destek ve teÅŸvik unsurları” konu baÅŸlığı altında yer alan üçüncü maddenin altıncı fıkrasına “Rekabet öncesi iÅŸbirliÄŸi proje bütçesinin en fazla yüzde ellisine kadarlık kısmı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesine konulan ödenekle sınırlı olmak üzere geri ödemesiz olarak desteklenebilir.” ilavesi yapılarak rekabet öncesi iÅŸbirliklerinin özendirilmesi amaçlanmıştır. Bu tarz konu ve proje baÅŸlıkları oluÅŸturulduÄŸunda, rekabet öncesi iÅŸbirliklerine zemin hazırlanmış olur. Otomotiv sektöründeki rekabet öncesi iÅŸbirlikleri bu alanda bizler için de örnektir.
Elektrik motorları hayatımızın her anında karışımıza çıkıyor
Sanayide ülke çapındaki elektrik tüketiminin % 35’ini elektrik motorları tüketiyor. Elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüÅŸtüÄŸü her uygulamada elektrik motorları kullanılıyor. Yeni görevime gelince, haliyle bu konuyla daha çok ilgilenmeye baÅŸladım ve gördüm ki elektrik motoru, hayatımızın her anında karşımıza çıkıyor. Günlük hayat akışını düÅŸündüÄŸümüzde; sabah uyandığınızda yüzünüzü yıkamak için musluktan akan su, elektrik motorunun tahrik ettiÄŸi pompalardan geliyor. Su barajlardan büyük motorlar ve pompalarla ÅŸebekeye, apartmanınızın zeminindeki elektrik motorunun kullanıldığı hidrofor pompadan da musluÄŸunuza geliyor. Asansörü elektrik motoru harekete geçiriyor. Arabanıza bindiÄŸinizde onlarca elektrik motorunu çalıştırıyorsunuz. Elektrikli araçlar yeni bir alan ve çok büyük potansiyeli var. İş yerinize geldiÄŸinizde hareketli kapınızı elektrik motoru açıyor. Merkezi klima sistemini açtığınızda elektrik motorunun harekete geçirdiÄŸi fanlar devreye giriyor. Fabrikada çalışma alanına gittiÄŸinizde; kompresörler, vinçler, konveyörler, robotlar, iÅŸleme merkezleri ve preslerde elektrik motorlarının kullanıldığını görüyorsunuz.
Uluslararası sanayideki sektörel araÅŸtırma kuruluÅŸu IHS verilerine göre, dünyadaki elektrik motoru pazar büyüklüÄŸü 15 milyar dolar (yaklaşık 46 milyon adet motor). Bu sektörün ayrılmaz parçası durumunda olan motorların kontrolünü saÄŸlayan sürücü (hız kontrol cihazları) ve sürücü ekipmanları benzer ÅŸekilde 12 milyar dolarlık bir pazar. Sektörel bazda adet dağılımına göre kullanım oranları sırasıyla; % 32 oranında pompa, % 23 oranında fan, % 21 oranında kompresör ve her biri yaklaşık % 3 oranında vinç, konveyör ve asansör uygulamalarıdır.**
Elektrik motorları sektörü, “özel önemi haiz sektör” olarak tanımlanmalı
Elektrik motorları; hayatın her alanında herkes tarafından kullanılan ve geliÅŸen, ekmek ve su gibi yokluÄŸuna katlanılamayacak derecede önemli, stratejik bir sektör. Böylesi önemi haiz bir sektör; dağınıklıktan, organize olamamaktan dolayı sesini duyuramamış, hak ettiÄŸi yeri alamamış. Sonuç olarak da gerekli kamusal desteÄŸi görmemiÅŸ. Oysa bu sektör “özel önemi haiz sektör” olarak tanımlanmalı. Bu baÄŸlamda, son uygulamadaki 6. bölgeye verilen bölgesel teÅŸvik tedbirleri, her bölgede uygulanmak koÅŸuluyla münhasıran bu sektöre de saÄŸlanabilir. Piyasada sanayi tesislerinde bulunan verimsiz elektrik motorlarının yüksek verimli elektrik motorları ile deÄŸiÅŸiminin saÄŸlanması için projeler geliÅŸtirmek, kamudaki çalışmalara sektörel olarak katılmak, ortak görüÅŸ oluÅŸturmak, verimsiz elektrik motorları kullanımının önüne geçebilmek için kamu kurumları ile birlikte eÅŸgüdümlü çalışmalar yürütmek derneÄŸin çalışma konularının arasında olacak.
Yakın zamanda, kamu kurumlarının üzerinde çalışmakta olduÄŸu 10. Kalkınma Planı’nda yer alan Enerji VerimliliÄŸinin GeliÅŸtirilmesi Programı Eylem Planı çerçevesinde, Sanayide Enerji VerimliliÄŸinin Artırılması alt bileÅŸeni doÄŸrultusunda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji VerimliliÄŸi Dairesi gibi kurumlarla sanayi kuruluÅŸlarında kullanılan verimsiz motorların verimli motorlarla deÄŸiÅŸimi bileÅŸeni için politika oluÅŸturulmasına ve pratik uygulamaya dönük görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunacağız. Aynı zamanda pazar büyüklüÄŸü, yerli üreticilerin ihtiyacının karşılama oranları ve ürün sınıflandırma çalışmaları; sektörel olarak saÄŸlıklı bilgilerin paylaşılmasına, politikalar oluÅŸturulabilmesine imkân saÄŸlar.
Dernek olarak baÅŸlıca faaliyetlerimiz; elektrik motorlarının enerji tüketiminde yüksek bir paya sahip olduÄŸu konusunda kamuoyunda farkındalığın artırılması, örnek projeler ile elde edilen verimliliÄŸin gösterilmesi olacak.
kaynak: https://www.termodinamik.info/soylesi/emosad-baskani-ibrahim-yildirim-soylesi