Elektrik motorlarıyla ilgili sektörü ilgilendiren her türlü konuda bilgi saÄŸlamak ve mesleki alanda çalışmalar yapmak amacıyla 4 Mayıs 2016 tarihinde sektör paydaÅŸlarının bir araya gelmesiyle Elektrik Motorları Sanayicileri DerneÄŸi (EMOSAD) kurulmuÅŸtur.
Ülkemiz, son yıllarda enerji verimliliÄŸi alanında kaydettiÄŸi ilerlemelere raÄŸmen geliÅŸmiÅŸ ülkelere kıyasla “enerji yoÄŸun” ekonomilerden biridir. Enerji yoÄŸunluÄŸu, ekonomi ve sanayideki yapısal deÄŸiÅŸiklikler, enerji tüketim yapısındaki deÄŸiÅŸimler, nihai kullanıcıların kullandıkları ekipmanlar ile sanayide uygulanan verimlilik önlemleriyle yakından iliÅŸkilidir. Türkiye’nin geliÅŸmiÅŸ ülkelere kıyasla yüksek olan enerji yoÄŸunluÄŸunun düÅŸürülmesi ve enerji verimliliÄŸi alanında iyileÅŸtirmeler yapılması, sürdürülebilir kalkınma açısından önem arz etmektedir.
Türkiye’de net elektrik tüketiminin yarıya yakını (%47,2) sanayi kesimince tüketilmekte ve sanayide kullanılan elektriÄŸin %70’den fazlası elektrik motorlarından kaynaklanmaktadır. DiÄŸer bir deyiÅŸle ülkemizin toplam net elektrik tüketiminin yaklaşık %35’i imalat sanayi faaliyetlerindeki elektrik motorlarınca tüketilmektedir. Dolayısıyla sanayimizde hâlihazırda kullanılmakta olan düÅŸük verimli elektrik motorlarının dönüÅŸümü enerji verimliliÄŸinin artırılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Bakanlığımızca yürütülen envanter çalışması sonuçlarına göre sanayide kullanılan elektrik motorlarının %88’i düÅŸük verim sınıfındadır. Bu motorların tümünü daha verimli olanlarıyla deÄŸiÅŸtirmenin yılda yaklaşık 8 milyar TL elektrik tasarrufu saÄŸlayacağını, yatırımın geri dönüÅŸ süresinin ise iki yıldan daha kısa olacağını öngörmekteyiz.
Bu bilgiler ışığında, Türkiye etkin bir motor dönüÅŸüm politikası geliÅŸtirmek ve bunu ulusal boyutta hayata geçirmek durumundadır. Dünyada bu alandaki çabalar incelendiÄŸinde, elektrik motorlarına iliÅŸkin politika ve programlarda kullanılan temel araçların, ulusal zorunlu minimum enerji performans standartları, etkin piyasa denetimi, geliÅŸmiÅŸ test altyapıları, eÄŸitim ve kapasite geliÅŸtirme programları ile finansal teÅŸvikler olduÄŸu görülmektedir. Yüksek verimli motorlara geçiÅŸin saÄŸlanabilmesi için tüm bu politika araçlarının entegre bir ÅŸekilde ve ulusal ve uluslararası enerji politikalarıyla uyum içerisinde kullanılması gerekmektedir. 10. Kalkınma Planı Öncelikli DönüÅŸüm Programlarından biri olan “Enerji VerimliliÄŸinin GeliÅŸtirilmesi Programı” kapsamında “Sanayide Enerji VerimliliÄŸinin Artırılması” bileÅŸeninin koordinasyonu Bakanlığımız sorumluluÄŸunda yürütülmektedir. Sanayimizin enerjiyi daha verimli kullanmasına yönelik saÄŸlanacak destek ve teÅŸviklerle birlikte, sanayicimizi bu konuda bilgilendirerek harekete geçirecek etkinlikler, eÄŸitimler, kılavuz ve iÅŸletmelerin kendisini analiz etmesini saÄŸlayacak yazılım araçları ile mevzuatla belirlenen minimum enerji performans standartları, enerji verimliliÄŸi alanında arzu ettiÄŸimiz dönüÅŸümün en önemli araçları olacaktır.
Dernek; WAT Motor (Koç Holding A.Åž.), GAMAK Makina San. A.Åž., Volt Elektrik Motor San. ve Tic. A.Åž, Emf Motor San. ve Tic. A.Åž., Miksan Motor San. ve Tic. A.Åž., Femsan Elektrik Mot. San. Tic. A.Åž, Elsan Elektrik San. Tic. A.Åž., Aemot (Aem Elektrik Motorları San. Tic. A.Åž.) ve ELK Motor San. ve Tic. A.Åž., KSB Pompa Armatür San. ve Tic. A.Åž., Omega Motor Sanayi A.Åž. olmak üzere 11 üyeden oluÅŸmaktadır. DerneÄŸe üyelik baÅŸvuruları devam etmekte olup üye sayısı zaman içerisinde artacaktır.